24 Şubat 2019 Pazar

Honda Civic Fb7 Eco Elagance Üzerine

Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba,

Bu haftaki yazımızda Honda civic fb7 kasa aracımız üzerine bir yazı derleyeceğiz.

Öncelikle aracımızı tanıyalım. Honda nın 2012 de geçtiği bu kasa Fb7 olarak bilinmektedir. Fd6 kasaya göre aracın dışında ve içinde yeni tasarımlar ve çizgiler yer almıştır. Ön farlar, arka stoplar, ön kaput çizgileri, arka tarafın tasarımı, yeni jantlar, yeni ön konsol, direksiyon tasarımı ve bununla beraber gelen yeni donanımlar...

Bu yıla özel ekstra donanımlar eklenmiş bir süre bu şekilde üretim devam ettikten sonra, en donanımlı halinde bile eksik donanımlı üretime gidilmiştir.

40. Yıl özel seri olarak geçen Eco elegance paketini ele alalım ve incelemeye başlayalım.

Öncelikle dış tasarımdan başlayacak olursak bu pakette: ön tarafta ilk göze çarpan xenon ve mercekli ön farlar, xenon sisler, far yıkama, otomatik far yüksekliği diyebiliriz. Yenilenen jant tasarımı ve ayrıca önden arkaya doğru uzanan yeni çizgiler de yeni kasada göze çarpan tasarım örnekleri. Aracın arkasına geçtiğimizde ise yepyeni bir stop tasarımı bizleri karşılıyor. Yenilenen bu tasarımı beğenen kadar hoşuma gitmeyen de hayli fazla. İki parçadan oluşan stoplar bir kısmı bagaj kapağı üzerinde bulunuyor. Bu modelle beraber gelen bir diğer özellik bagaj kapağının, aracın anahtarı ile uzaktan kumanda yardımıyla açılabilir olması. Pek yeni bir teknoloji olmasa da hayli kullanışlı ve günlük kullanımda işimizi kolaylaştırıyor. Göze çarpan bir diğer unsur ise diğer modele göre bu modellerde eksoz başlığının bulunmuyor olması. Şimdi isterseniz iç tasarım ve diğer donanımlara geçelim.

Aracın kapısını açtığımızda, yenilenen kapı tutamağı ve kapı kolu karşılıyor bizi. Yanlız buradaki tutamak zamanla üzerindeki kaplamayı kaybediyor ve soyulmaya başlıyor. Devamında 4 cam otomatiği, cam kilidi, kapı kilidi ve elektrikli ayna tuşlarını görüyoruz. Burada gözümüze çarpan ufak bir eksik şöför camında olan tam açma-kapama tuşunun yolcu tarafında olmuyor oluşu. Ayrıca kronik olan bir sıkıntı da cam açıkken tamamen kapattığınızda kapı döşemeleri(ön iki kapı) şişiyormuşçasına bacağınıza değiyor. Far, sinyal ve silecek kumandaları alışılmış standart Honda tasarımında. Otomatik far, gündüz farı, sis farları gibi ayarları buradan yapabilirsiniz. Sinyale hafif dokunuşta şerit değiştirme için düşünülmüş olsa gerek sinyal 3 defa yanıp sönüyor ve kullanım kolaylığı sağlıyor. Güzel bir düşünce olmuş diyebiliriz. Araçta bulunan yağmur sensörünün de çok verimli çalıştığını düşünmüyorum.
Direksiyonun hemen solunda yer alan yeşil ECON tuşu dikkatimizi çekiyor. Bu tuşa bastığımızda araç ekonomi modu altında gaz tepkilerini yavaşlatarak ani ivmelenme ve devirlenmenin önüne geçerek yakıt tasarrufu sağlamayı amaçlıyor. Tabi ne kadar yararı olur orası tartışılır.
Devamında ise far yıkama, park sensörü ve VSA tuşu yer alıyor. Farlar xenon olduğu için uzun yolculuklarda yıkama yapmak görüşü arttırıyor. Ancak far yıkama sadece farlar açık konumda iken çalışıyor.
Vsa tuşuna uzun basınca devreden çıkıyor ve devir saatinin bulunduğu ekranda turuncu Vsa ibaresi yer alıyor. Aynı şekilde park sensörü tuşuna da uzun basılı tutunca park sensörü devreden çıkıyor.
Bu düğmelerin hemen altında küçük bir cep var ancak çok kullanışlı değil, çünkü bir sakız kutusu veya kredi kartı genişlik olarak ancak sığıyor.
Direksiyonu ele alırsak sol tarafta müzik sistemine ait tuşlar sağ tarafında ise hız sabitleyici ve hız limit belirleyici yer almakta. Direksiyonun tasarımı çok hoş ve ele oturuşu gayet güzel. Direksiyon yükseklik ve derinlik ayarı da mevcut. Direksiyon arkasında da F1 vites kulakçıkları mevcut.
Gösterge paneline doğru ilerlediğimizde alt ekranda motor arıza, hararet ışığı, far ışıkları gibi tüm uyarı ışıkları ve devir saati yer alıyor. Üstündeki ekranda ise solda benzin göstergesi, sağda anlık yakıt tüketimi ve ortada ise km cinsinden hız ibaresi yol alıyor.
Bu panelin hemen sağında ise bilgi ekranı yer alıyor. Bu ekrandan geri görüş kamerasına, yakıt tüketim verilerine, analog saate ve araçla ilgili diğer verilere ulaşabilirsiniz. Bu bilgi ekranına  istediğiniz üç adet resmi yerleştirmenizde mümkün.
Orta panele doğru geçtiğimizde ise müzik sistemi, klima ünitesi, koltuk ısıtma, aux, çakmaklık yer alıyor. Devamında ise bardaklık ve kolçak yer alıyor. Kolçağın derinliği gayet ideal ve kullanışlı. İçerisinde usb bağlanması için bağlantı noktası da mevcut. Yolcu kısmına geçtiğimizde ise son olarak içi kaplamasız fazla büyük olmasa da iş görecek büyüklükte bir torpido bulunuyor ve son olarak standart kapı cepleri diyebiliriz.
Aracın sürüş pozisyonu diğer araçlara göre biraz farklı. Başta alışmak için biraz zoeşjk çekebilirsiniz.
Arka tarafta yeterince siz mesafesi mevcut. Şaft tünelinin de olmaması yeterli genişliğe ve 3. kişinin de oturmasına olanak sağlıyor. Ortada da bir adet kol dayama ve üzerinde bardaklık bulunuyor.
Konfor olarak aracı ele alırsak 16 inç jantlarında etkisiyle araç sert süspansiyona sahip. Çukurlarda ve kasislerde bu sertliği ister istemez hissedebiliyoruz. Ancak virajlarda aracın mukavemeti oldukça başarılı. Yol tutuşu açısından hiçbir sıkıntısı yok. Yüksek hızlarda dahi güven veren, lastiklerin yere değdiğini hissettiğimiz bir yol tutuşuna sahip. Ancak fren konusunda pek başarılı olduğu söylenemez. Abs beklenmedik anlarda devreye girebiliyor ve fren mesafesini uzatıyor. Bu da aslında pek güvenli olmayan bir frenleme mesafesi sunuyor.

Son olarak yakıt konusunda da şunları belirtmek isterim. Kullandığımız araç 1.6 otomatik vites. Bu sebeple şehir içi ortalama 12-13-14 litrelerde gaz yakıt tüketimi dolaşıyor. Yani yaklaşık olarak 35-45 kuruş arası diyebilirim. Uzun yolda da bu tüketim yine gaz için ortalama 9 litrelere düşüyor.

Genel olarak aracı ele alırsak; piyasadaki yeri, ikinci eldeki satış kolaylığı, yedek parça temininin kolaylığı ve fiyatlarının uygun olması, kolay kolay arıza yapmaması ve bakımının kolay olması, yeterli donanıma sahipliği ve tasarım gibi avantajları aracın en büyük artıları. İzolasyonun zayıflığı, süspansiyonun sertliği, bagajın küçük oluşu da dezavantajı diyebileceğimiz etmenler.

Eğer şuan ki piyasa değerine göre düşünecek olursak 2012 model böyle donanımlı araçları baz alırsak 70-80 bin bandında alınabilecek en ideal araçlardandır.

Araçla ilgili test ve diğer videolarımıza youtube kanalından ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/channel/UCc5AWCqt9Z2CVZEF1XD_uNw

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder